Białko konopne - doskonałe roślinne źródło protein
Lukasz, 15 maj 2020
Białko konopne - doskonałe roślinne źródło protein
Proszek proteinowy jest chyba najpopularniejszym suplementem diety stosowanym przez atletów, kulturystów i wszystkich którzy chcą poprawić swoją masę mięśniową.
Białko konopne to jeden z rodzajów zdobywających ostatnio coraz to większą popularność. Powstaje ze zmielenia nasion konopii siewnej na drobny proszek.
Jest doskonałe dla wegan, wegetarian i tych co chcą ograniczyć w swojej diecie produkty zwierzęce. Zawiera wszystkie dziewięć aminokwasów egzogennych, błonnik, zdrowe tłuszcze i minerały.
W smaku jest nieco ziemisty, z orzechową nutą a więc doskonale pasuje do różnych owocowo mlecznych szejków czy smoothies.
Czy zatem jest dobrą alternatywą dla innych źródeł białka? Postaramy się na to odpowiedzieć w poniższym artykule

Pełnowartościowe źródło białka
Białko konopne jest pełnowartościowym białkiem, zawierającym wszystkie dziewięć aminokwasów egzogennych, to znaczy takich, które musimy dostarczać sobie wraz z pożywieniem.
Obecne badania jednakże nie są spójne co do poszczególnych ilości owych aminokwasów. Jedne badania wskazują, że ich proporcje są podobne do tych jakie występują w białku jajka i w soi, inne, że mają stosunkowo niską zawartość lizyny.
Porcja 30 gram zawiera 15 gram protein, co plasuje białko konopne poniżej białka sojowego, jednakże an co warto zwrócić uwagę - jeżeli szukasz i wolisz żywność mniej przetworzoną to właśnie białko konopne stanowi właściwy wybór.

Białko konopne jest łatwo przyswajalne
Generalnie białko zwierzęce jest łatwiej przyswajalne niż roślinne, jednakże tutaj kolejna niespodzianka, bo zgodnie z badaniami proteiny z proszku z nasion konopii przyswajalne są w 91% -98% ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20977230 )
Oznacza to, że twoje ciało niemal całkowicie wykorzystuje porcję białka na „serwis i utrzymanie” oraz na budowę nowych komórek
Białko konopne jest dobrym źródłem błonnika
Dieta wysoko błonnikowa jest bardzo korzystna dla naszego organizmu, istnieje związek pomiędzy nią, a odpowiednim poziomem cukru, zdrową florą bakteryjną w jelitach i a także ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania na raka jelita grubego.
Zgodnie z zaleceniami dietetyków powinnismy spożywać od 25 do 38 gr błonnika dziennie, ale mało kto zbliża się do tej liczby.
Białko konopne dostępne u nas zawiera 4,74 gr błonnika pokarmowego, co stanowi niemal 12-18% rekomendowanego dziennego spożycia.
Warto zauważyć, że spożycie błonnika daje długo uczucie sytości, tak więc dodając białko konopne do swojej diety, to nie dość, że budujesz swoją masę mięśniową i dostarczasz niezbędnego dla zdrowia błonnika to ponadto ułatwiasz sobie panowanie nad łaknieniem.
Białko konopne jest źródłem tłuszczy nienasyconych
Proszek proteinowy wykonany jest z nasion konopii, z których wytłoczony został uprzednio olej, ale w którym mimo to wciąż pozostało ok 10% oleju. Porcja 30 gram białka zawiera ok 3 gram tłuszczów w olbrzymiej większości nienasyconych, które wpływają pozytywnie na zdrowie i pracę serca. Poza tym stosunek Omega 6 do Omega 3 w nasionach konopii wynosi 3:1 , więc jest idealny (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25426777 )
Białko konopne jest bogate w minerały i w przeciwutleniacze
Zgodnie z badaniami (https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2017/FO/C7FO00302A#!divAbstract ) nasiona konopii są bogatym źródłem fosforu, magnezu, wapnia, żelazu, manganu, cynku i miedzi. Oprócz nich zawierają linganamidy, które są przeciwutleniaczami
Zalecane spożycie
Dorośli potrzebują co najmniej 0,8 grama białka na kg masy ciała każdego dnia.
Dla osoby dorosłej o wadze 68 kg oznacza to 55 gramów białka na dzień.
Jednak osoby ćwiczące potrzebują więcej białka, aby utrzymać swoją masę mięśniową.
Międzynarodowe Towarzystwo Żywienia Sportowego zaleca regularnym ćwiczącym spożywać 1,4-2,0 grama na kg masy ciała dziennie. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28642676 )
Artykuł powstał na podstawie https://www.healthline.com/nutrition/hemp-protein-powder#protein